Llorenç Valverde - Weblog
Llorenç Valverde

30.3.04

Lligar sense fils
Serendipity és el nom d'un programari creat per investigadors del MIT i que té per objectiu estendre alguns dels serveis de les xarxes socials als mòbils dotats de la tecnologia Bluetooth, dit altrament, es tractaria d'incorporar a aquestes xarxes l'anomenat Bluechat, que ve a ser una cosa com ara la detecció instantània de possibles persones candidates a parella, en el radi de cobertura limitat de la tecnologia Bluetooth i a través dels respectius mòbils, els quals intercanvien les preferències dels usuaris i els avisen si paga la pena fer la primera passa d'aproximació. El programari Serendipity possibilitaria que aquest intercanvi interactiu de dades es pogués fer a partir dels perfils dels usuaris de les xarxes socials i restringir -i assegurar- les primeres cites als amics dels amics i coses així. No hi ha dubta que el nom del programari està inspirat en el d'una pel·lícula, possiblement perquè si hagués fet servir aquest programa, el protagonista s'hauria pogut evitar les moltes truculències que ha de passar per a trobar la dona de la seva vida a la qual deixa anar sense demanar-li les seves dades després d'un encontre ocasional. Tanmateix no em puc estar de dir que la notícia m'ha recordat una primitiva forma de tecnologia que tenia el mateix objectiu que aquest programari i que sortia a la celebrada secció Celtiberia Show que tenia en Luis Carandell a la revista Triunfo. S'emprava a algunes discoteques de la meseta devers els anys 60 i 70 i es tractava d'una tarja -que el cambrer havia de dur a la destinatària- i que duia, en lletres majúscules, una inscripció com ara Sea Vd. discreta i en lletra sensiblement més petita e indique, con una ligera sonrisa, si es Vd. plan. Tret de casos extrems, el somriure estava assegurat, però no hi ha dades sobre el percentatge d'èxit que proporcionava aquesta tecnologia més primerenca, que indica la imaginació i sentit de l'humor dels implicats. Tampoc no en tenc de dades sobre l'èxit del Serendipity.

     22:29 - [ enllaç ]29.3.04

Machine Makes a Monkey out of Man
Aquest és un dels titulars de diari que forma part de la història de la informàtica. El fet és que per a les eleccions presidencials americanes de l'any 1952, i per primera vegada a la història, una cadena de televisió americana, la CBS, va fer servir un ordinador -un UNIVAC- per calcular en directe i davant milions d'espectadors, una projecció del resultat de les eleccions a partir d'un simple 1% de vot escrutat.
La predicció va donar com a guanyador Eisenhower, la qual cosa anava contra tots els pronòstics. Finalment l'ordinador l'havia encertat, però mentre tant havia fet passar molta de pena als presentadors de la feta ja que es va penjar en viu i en directe. Diuen també les cròniques que varen haver de preparar una consola més televisiva que la que tenia l'ordinador de debò, ja que l'original no feia res visual i, per això, li varen posar les llums fent pampallugues que desprès varen esdevenir la imatge cinematogràfica habitual dels ordinadors. El primer UNIVAC havia estat entregat a l'Oficina Federal del Cens americana el trenta de març de l'any anterior, demà farà 53 anys. El programa de televisió va merèixer titulars ben diferents en els diaris de l'endemà i que van des del que encapçala aquest apunt, fins al més previsible Big Electronic Gadget Proves Machines Smarter Than Men. No sé si n'hi havia per tant, ni en un cas ni en l'altre. La foto està agafada d'aquí.

     22:38 - [ enllaç ]27.3.04

El Financial Times una altra vegada

Ho vaig veure ahir (de coa d'ull: el meu veí de seient a l'avió el tenia), però avui El País reprodueix la portada del Financial Times d'ahir per mor del titular gros que diu que augmenten les crítiques de la Unió Europea a Aznar. Però, en negre una mica més amunt, un altre titular diu «Linguists speaks out for the world's dying tongues», és a dir que, per segon dia consecutiu el Financial Times dedica espais preferents a la diversitat lingüística. Avui em sap greu no estar subscrit a aquest diari per poder tenir accés al detall de la notícia.

     17:36 - [ enllaç ]26.3.04

Sex, spam and Catalonia

Segons el Financial Times de dia 25 de març (ahir) aquestes serien, avui per avui, les tres preocupacions principals de Paul Twomey, l'actual president de ICANN, és a dir la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, responsable d'assignar les adreces d'Internet i el sistema de noms de domini. Fet i fet, el títol de l'article és «Perquè Internet necessita trencar les barreres lingüístiques» i és per això que m'hi he fixat, i més avui, que he intervingut -a Barcelona- a la II Jornada de l'Associació Catalana de Terminologia amb una ponència titulada Termes, cultura i tecnologies de la informació. La relació de l'ICANN amb les tres qüestions de l'enunciat vendrien del costat de la creació dels dominis .xxx, .mail i .cat. Tanmateix, sembla que, d'acord amb les preocupacions bàsiques del diari que publica l'article, facilitar el comerç electrònic seria l'objectiu bàsic d'aquest trencament de les barreres lingüístiques. Sigui com sigui i per la raó que sigui, no deixa de ser un bon indici que el Financial Times se'n faci ressò de la vella reivindicació -que ara du camí de convertir-se en realitat- de tenir un domini propi .cat
     19:55 - [ enllaç ]23.3.04

L'estrès dels peixos i la puresa de les aigües
Segons informa l'edició de març de la revista MIT Technology Review, laboratoris militars americans estan desenvolupant tècniques que permeten detectar de forma ben bé instantània la presència de determinades substàncies químiques a les aigües destinades al consum humà. Engabiats i convenientment dotats de sensors els peixos avisarien de la presència o augment de concentració de determinats productes tòxics per mor que els esmentats canvis provoquen alteracions a les seves constants vitals mesurables pels sensors de les gàbies.

Els peixos en qüestió són de la mateixa família que els que habiten el llac farcit de prozac que hi ha a Texas (per a més detalls vegeu aquest apunt). Tanmateix, i en la mateixa vena nostàlgica d'aquests darrers dies, la notícia i la fotografia del pobres peixos engabiats que publica la revista, m'ha fet pensar en la cançó republicana de la guerra incivil espanyola La culpa la tiene el tomate, magníficament versionada per Quilapayún i que una de les seves estrofes deia una cosa com ara quina culpa en té el tomàquet, que està ben tranquil a la seva mata, de que vengui un f... de p..., el fiqui dins una llauna i l'envii cap a Caracas. La rima és en castellà, però vaja! La cançó també és coneguda amb el nom de «La yerba de los caminos» o «Que la tortilla se vuelva».

     16:25 - [ enllaç ]21.3.04

Tecnologies de la informació i jocs malabars

Diuen les cròniques que Claude Shannon, el creador de la Teoria de la Informació i, per consegüent, d'un dels conceptes més emblemàtics dels nostres temps com és el de bit, era un gran afeccionat als jocs malabars: feia anar amunt i avall boles i bitlles, i tampoc no s'estava de circular -a altes hores de la matinada- amb un monocicle pels passadissos dels laboratoris on feia feina. Per altra banda, el febrer del 1998, vaig poder comprovar personalment que també era afeccionat als jocs malabars Vint Cerf, considerat com un dels pares d'Internet per haver creat, juntament amb Bob Kahn, el protocol TCP/IP. Vint Cerf era a Mallorca per ser investit Doctor Honoris Causa per la UIB i, un d'aquells dies, varem anar a sopar al Celler de Can Amer a Inca. A l'entrada hi havia moltes taronges i en Vint en va agafar tres i les va fer ballar a l'aire, moment en el qual vaig agafar la meva càmera i vaig algunes fotografies, una de les quals és la que acompanya aquest apunt.

Vaig fer servir aquesta coincidència com a argument per a presentar -dijous passat- en Xavier de Blas i el seu Linuxshow als meus alumnes. I, de passada, justificar aquesta estranya relació entre informàtica i jocs malabars, que tan bé explota en Xavier, tot i que, segons em va confessar, ell desconeixia.

Per cert, el dibuix de l'esquerra, fet per Graham P. Collins, està agafat d'aquí, una de les moltes necrològiques de Claude Shannon, que va morir el febrer del 2001. Si demanau al Google per Shannon i juggler trobareu moltíssimes webs amb informacions detallades sobre aquesta faceta d'un dels genis del segle XX. Per altra banda, Claude Shannon és l'objectiu d'un dels homenatges -on també s'ementa les seves afeccions- que hi ha a La Seducció de les Noves Tecnologies

     21:38 - [ enllaç ]18.3.04

Fantàstic
En Xavier de Blas ha estat fantàstic avui amb el seu Linuxshow. Crec que els molts alumnes que hi han assistit -la sala estava plena- s'ho han passat molt bé.


Xarxes socials contra l'spam
Diuen aquí que algunes de les característiques de les xarxes socials -com Orkut- poden proporcionar una solució a un dels problemes del nostre temps com és la invasió de correus electrònics escombraries, i.e. l'spam. La idea sembla simple, tot allò que no vengui d'algú relacionat a través de la xarxa social amb el destinatari seria tractat com a spam, dit altrament, només deixaria passar correu electrònic de remitents que formassin part del circle d'amics, amics d'amics ..., del destinatari. La idea es de dos professors e la Universitat de Califònia a Los Angeles, també coneguda per les seves sigles UCLA. Tot i aquesta procedència, i sense haver llegit en profunditat l'article, no puc deixar de pensar que s'acosta bastant a una botillada. En qualsevol cas, sempre seria preferible a la idea de pagar que handeixat anar des de Microsoft.

     21:18 - [ enllaç ]17.3.04

Linuxshow
Un poc més i no hi pens: demà -dijous, 18 de març- a les 14:00, a la Sala d'Actes de l'edifici Anselm Turmeda del Campus de la UIB, està previst que en Xavier de Blas presenti la seva conferència-espectacle Linuxshow. En Xavi de Blas, a més de malabarista, és professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona (i _no_ ho és d'informàtica). Tot i que l'activitat s'enmarca en el context de l'assignatura «Les seduccions de la tecnologia informàtica», tothom que vingui serà benvingut, mentre ho permeti la capacitat de la sala. Paga la pena.

     19:48 - [ enllaç ]


Microsoft i la localització del programari
Segons informa CNET News Microsoft ha anunciat un pla que permetrà localitzar de forma més o menys automàtica el Windows XP i l'Office. Segons aquesta informació, Microsoft s'ha vist obligada a adoptar aquesta política degut a la pressió del programari obert el qual, com és ben sabut, no necessita ni de cap casta d'autorització ni de cap pla especial per ser localitzat, tasca assumida per organitzacions locals, formades essencialment per voluntaris, com seria el cas, per exemple, de Softcatalà per a les localitzacions a l'àmbit lingüístic català. En aquest punt cal recordar que no fa gaire anys, i amb arguments comercials, Microsoft va arribar a prohibir la traducció al català del seu programari. És obvi, per consegüent, que la resolució de Microsot dóna encara més raó a tots aquells que defensam el programari obert com a hàbitat natural de les llengües minoritzades. O sigui que si el programari obert no existís, ens l'hauríem d'inventar.

     18:07 - [ enllaç ]15.3.04

Castells a «La Vanguardia»
Dissabte passat, amb el títol «11-M», La Vanguardia publicava un article de Manuel Castells que acaba amb aquesta eloqüent, oportuna i lúcida afirmació:

La responsabilidad informativa, la claridad analítica, la serenidad de
ánimo y la determinación en la defensa de nuestras vidas y nuestra
forma de vida son armas esenciales en esa lucha contra el terror global
en la que, sin quererlo y sin debatirlo, nos encontramos ahora.


Doncs això. N'Araceli ha estat qui m'ha fer arribar aquest article.

Per cert, sembla que l'avaria-incidència comença a estar solventada. Escric això amb els dits creuats.

     21:20 - [ enllaç ]


Avaria

Just ara el "Departamento Técnico Superior" m'acaba de reconèixer que els servidors americans d'adsl de Terra i Telefònica estan avariats des del passat dijous i que des d'aleshores estan intentant arreglar l'avaria. Quan m'he queixat que no m'ho haguessin dit el dissabte quan vaig telefonar -al mateix telèfon 902357000- m'han dit que a ells no els constava la meva telefonada, que amb ells -els superiors- no hi havia parlat, així que ja ho sabeu: demanau per parlar emb els superiors ja que, altrament, no queda constància de la telefonada.

Inoportuna aquesta "avaria"

     15:05 - [ enllaç ]14.3.04

Tres dies després de l'11-M (II)

No he pogut penjar el crespó negre fins el diumenge 14. A partir de les dues he començat a tornar poder accedir amb més o menys normalitat al meu bloc a través de la connexió adls, un accés que he hagut de fer -des del dijous 11 a la tarda- per vies alternatives (mòdems i d'altres que eviten els servidors Rima de Telefónica). Les facilitats del Blogger han fet possible un canvi de data i posar aquest apunt amb el crespó també amb data de dijous, és a dir, aquí.

P.S.: En Miguel Colom m'acaba de dir que ell tampoc no ha pogut accedir a aquest bloc via mòdem, però deduesc que ho ha intentat amb una connexió de Telefònica, cosa que jo no vaig fer, ja que vaig fer servir un proveïdor d'acés diferent. També m'explica que, per tal d'evitar les limitacions del filtre que ha estat actuant aquests dies, un mecanisme possible seria cercar al Google i mirar la darrera còpia guardada (caché) que tenen. Així ho ha pogut veure. En Miguel és un antic alumne meu de la UIB. Un bon alumne, per cert, sempre mol incisiu en les seves observacions.

     16:49 - [ enllaç ]13.3.04

Més sobre la «fallada» de l'adsl de Timofònica
Aquí trobareu encara més detalls sobre la fallada de l'adsl de Timofònica. Ben lluny de ser casual, sembla estar provocada. La censura -en una de les seves formes més barroeres- també arriba a Internet. Ara més que mai queda clara la perversitat dels monopolis. Sort que no havien previst la potència dels missatges de telefonia mòbil i no han pogut evitar els seu ús per convocar les concentracions i cacerolades d'avui. En el moment d'escriure això, aquesta web encara està sotmesa a la «incidència» de timofònica.

     23:28 - [ enllaç ]


Dos afegitons del dia

1. Editorial de Vilaweb
Ho podria haver dit més fort, però no més clar. Llegiu-lo i feu-lo circular abans que tanquin Vilaweb, abans que ens tanquin a tots.

http://nosaltres.vilaweb.com/jvilaweb/GetHTTP?p=113&f=1&pa=p_edito&va=825054

Aquest és, per altra banda un bon moment per reconèixer i agraïr el magnífic seguiment que fa Vilaweb de l'11-M. Gràcies.

2. Fallada generalitzada de l'ADSL de Timofònica
Em pensava ser l'únic, però no: aquí trobareu els detalls del que està passant. És clar que només podreu llegir això si no feu servir adsl de timofònica com a via d'accés a Internet. Aviseu els vostres amic, coneguts i saludats que emprin aquest proveïdor. Els correus electrònics també es perden en un forat negre. Jo mateix m'he hagut de connectar via módem per poder escriure això. Molts no ho podran saber a temps però, si més no, quedarà a benefici d'inventari.

     17:50 - [ enllaç ]


Jornada de reflexió

«I aquell que millor ha sabut imitar la guineu, és el que se n'ha sortit més bé.
Però cal saber acolorir bé aquesta natura i ser un gran simulador i dissimulador:
són tan simples els homes, i se supediten tant a les necessitats presents, que
aquell que enganya sempre trobarà qui es deixi enganyar

Maquiavel, El Príncep

     10:47 - [ enllaç ]11.3.04

Tres dies després de l'11-M

No he pogut penjar el crespó negre fins el diumenge 14. A partir de les dues he començat a tornar poder accedir amb més o menys normalitat al meu bloc a través de la connexió adls, un accés que he hagut de fer -des del dijous 11 a la tarda- per vies alternatives (mòdems i d'altres que eviten els servidors Rima de Telefónica). Les facilitats del Blogger ha fet possible el canvi de data i posar el crespó amb data de dijous. Apunts posteriors a aquest -encara que publicats anteriorment- donen alguns detalls d'aquesta «incidència» de l'adsl.

     16:36 - [ enllaç ]10.3.04

Regals enverinats

Per tal de no obrir el seu codi, sembla que Microsoft està ben disposada fins i tot a regalar-lo. Una de les notícies del dia, segons CNET, seria que dues oficines de la Marina dels Estats Units, han advertit als seus empleats que han de retornar les còpies de l'Office que Microsoft els ha fet arribar de forma gratuïta, atès que la seva acceptació pot violar les regulacions ètiques governamentals. Així, hem pogut saber que ja fa un temps que Microsoft envia a determinats sectors corporatius i governamentals els seus paquets ofimàtics de forma gratuïta. Segons fonts de Microsoft, ho fan per fer conèixer a quanta més gent millor les meravelles que poden fer amb el seu programari, unes meravelles que, per cert, només poden fer servir estrictament per la seva feina.

Qualsevol cosa per parar la irresistible ascensió del programari lliure, tot i que, cal insistir, no és sinònim de gratuït, com és el cas d'aquests paquets de l'Office de Microsoft que tot i ser gratuïts (en aparença) no tenen res d'obert. Els trojans varen aprendre ja fa molta d'estona que fins i tot dels cavalls regalats convé mirar el barram.

Per cert, segons la Wikipedia, avui fa anys (128) que Bell va aconseguir fer la seva primera telefonada. Dit altrament, avui fa 128 anys que va aconseguir consumar el plagi dels dissenys d'Antonio Meucci.

     17:59 - [ enllaç ]9.3.04

Lladres de bicicletes

Fa poc més de mig any que Panasonic va anunciar que posava a la venda un model de bicicleta equipat amb un sistema GPS i ara la policia d'Holanda, el pais de les bicicletes, acaba d'anunciar que posarà en els carrers bicicletes-trampa amb un GPS camuflat per tal d'intentar aturar l'actual onada de robatoris d'aquestes màquines que pateix aquell país, especialment Amsterdam, on diuen les estadístiques que cada any hi ha entre 80.000 i 150.000 robatoris de bicicletes. Tanmateix aquestes estadístiques també diuen que a Holanda hi ha més bicicletes que gent, la qual cosa voldria dir que n'hi ha més de 16 milions. Tot indica que, amb aquesta iniciativa, busquen els lladres professionals, responsables del 40 per cent d'aquests robatoris. Devers un 30 per cent seria obra de lladres ocasionals que en manlleven una quan es troben la seva foradada o, simplement, de gats que van s'equivoquen de bicicleta.

Per cert, a la plana web de la referència de més amunt, jo també entenc només la foto, la història de les bicicletes amb GPS (i un motoret) de Panasonic, l'he treta d'aquí ;-))))

OpenOffice en català
Per d'aquí a unes hores està previst l'acte de presentació a Palma de la versió 1.1 de l'OpenOffice en català, obra de SoftCatalà. La cosa serà a les 19 de demà dimecres dia 10 a l'Estudi General Lul·lià. A la festa, organitzada des de la UIB, també s'hi ha afegit el Consell de Mallorca a través del seu Conseller de Presidència. Quedau convidades i convidats.

     23:07 - [ enllaç ]8.3.04

El primer codi binari

A l'esquerra hi ha la clau del que sembla haver estat el primer codi binari que ha existit. És degut al senyor de la dreta, és a dir, a Sir Francis Bacon (1561-1626), el qual va descriure aquest codi en un llibre titulat «The Proficency and the Advancement of Learning», publicat el 1605, i que tractava sobre la millora de la condició humana, a través de l'educació, la filosofia i la innovació científica, una posició que és durament criticada per Neil Postman a «Technopoly». El codi de Sir Francis té dues característiques ben notables: la primera que és binari i, la segona, que és de llargada constant, cinc, la qual cosa com ell conta molt bé en el seu llibre li permet fer 32 combinacions diferents.

L'experiència de Sir Francis en l'ús de tècniques de xifratge el van fer jugar, juntament amb el seu germà Anthony, un paper essencial en la creació del servei secret britànic. Aquest sigui tal vegada un dels aspectes menys coneguts de la polifacètica personalitat de Sir Francis.

     13:03 - [ enllaç ]5.3.04

De cara a la jornada de reflexió

Joe Armstrong de Tennessee va patentar l'any 2000 aquesta interessant màquina. L'objectiu de la invenció queda ben descrit en el llarg títol de la patent: Aparell d'entreteniment, operat per l'usuari, per a donar coces a les natges de l'usuari. Sembla que també val a Amèrica allò que deim per aquí que «tot distreu». Tanmateix, i vistes com estan les coses, podria ser una màquina ben útil per ajudar a reflexionar el seu vot a molta de gent, tasca que se suposa haurem de fer tots el proper dissabte. I, de ben segur, n'hi haurà molts que convindria que la seguissin fent servir de forma continuada i terapèutica a partir del dilluns dia 15.

Aquí hi ha la resta dels detalls de la patent. En qualsevol cas, el dibuix és, per ell mateix, un planell autocontingut per si algú se'n vol fer una de casolana. I és que no tinc constància que s'hagi comercialitzat. De tota manera, aquí n'hi ha una de ben detallada, tot i que no sembla que sigui operada per l'usuari i, a més, és anterior a la de la patent.

He demanat al Google per «ass-kicker» i m'ha tornat 17.900 respostes. Ben mirat, aquest no és un nombre que faci gaire llarg.

     22:30 - [ enllaç ]4.3.04

L'obtusa visió dels monolingües

Aquesta és la versió catalana del missatge codificat que, aparentment, duia en un DVD la nau Spirit en el seu viatge a Mart.

Ben mirat, no entenc la necessitat de codificar un missatge que, de fet ja està codificat en un codi anomenat anglès, el qual no té perquè ser universal, més enllà del planeta Terra. Posats a fer, i si el que es tractava era de facilitar la comunicació, potser hauria estat més adient llevar -i no afegir- un nivell de dificultat. Tanmateix, això haurà servit per a jugar una miqueta i provocar que les persones més interessades, vagin a aquesta web on podran trobar un decodificador per aquest codi i desxifrar el missatge. No sé si paga la pena.

--|||-|-|---||--|--|||||||----|----|---|-||-|||-|-|-|-||--|---|||-----|----
é|||---||-|||||--|--|----|-||-|--|||----||---|||-----|----||---|---
|||-||||-|-|||---|||----à|--||---|-|----||-----|-||-||--|----
--|||--|----||-|-|-|----|-|-|||---|-||--|----||---||-|---|-|-----|||--|-|||||---|||-----|-||-------
||-|----|---||-|-|-|----||--|---||-|-|||---|||-----||-||-ò||||-|---||---|||-||--|-.---
--|||--|----||-|-|-|----||--|--|||||||----|---|-----|||-|||-|||||-||-||-||||--||---|||-----|-||----,---
--|||--|----||-----||||-----|----||-|-|-|----|||--||-||||----|----||---||-|---|-|-----|||--|-|||||---|||-----|-||----,---
||--|--||---||--||||---|---||--||-|----||-||--|-|-||-|---
||---|||--|-||-|--||---|||-||-||---|---||-|----|---|-|||||--||-|||--|---|-||-|||-||||-|-||||-|||||---|---
|-||||-----|||--|-||---||-----||-|--'-||||--|-|||--||-||||---||-|||||-|-|||-|-|-|----||-||--|-|-||-|---
||-||--|-|||||-----|----||-|--'-|-|-||||-|-||-|||||-------
|-||-|--||-----|||-|-||-|-||-||||----|-|--|-||||||-||--|--|||||---||-|----|---
||--|--|||||-|-||-|-|||----|----||||---|-|----|-||------|||---||-||||-||-|||||.

En qualsevol cas, tot indica que el missatge original no és per als possibles marcians, sinó que es tracta d'un desafiament per a les persones terrestres interessades en aquests jocs de xifrar i desxifrar informació. Ja ho val.

     12:01 - [ enllaç ]1.3.04

Tot predicant la veritat
Dijous passat, dia 26, coincidint amb una impressionant nevada, vaig anar -amb en Ricardo- a la Jornada sobre el Programari lliure i l'mpresa organitzada pel Telecentre i l'Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau i a les quals estàvem convidats a presentar sengles ponències. Va quedar clar, en el decurs de la Jornada, celebrada durant tot el divendres 27, que hi ha més veritats que la nostra, encara que totes les altres són mentida ;-))))

Una experiència ben interessant aquesta del Telecentre de San Bartomeu del Grau i, per cert, magnífica, l'hospitalitat de tothom per allà, molt especialment l'alcalde Miquel Colomer, de la seva dona, na Judit, i la de la responsable del Telecentre, na Laura Megias. Particularment remarcable el fet que en Miquel deu ser un dels pocs alcaldes -sinó és l'únic- que sap que existeix una cosa anomenada port 22 i, sobre tot, per a què serveix. Dit altrament, tot indica que coneixen bé la veritat i que no cal que ningú els hi expliqui. En qualsevol cas, gràcies.

Per cert, aquí trobareu més fotografies de la feta, totes elles de la càmera d'en Ricardo.

     16:29 - [ enllaç ]all rights unreserved 2003-2004
This page is powered by Blogger. Isn't yours?